whatsapp icon
web tasarım
17/06/2022
0

Web Sitenizin Performansı Neden Önemlidir?

İster haber siteniz, ister kişisel blog siteniz olsun  ya da bir e-ticaret siteniz, web sitenizin performansı tahminlerinizin çok daha ötesinde ziyaretçilerinizi olumsuz yönde etkileyebilmektededir. Amerika’da yıllardır çok önemsenen husus kullanıcı istatistikleridir. Azımsanmayacak maddi kaynaklar harcanarak elde edilen kullanıcı istatistikleri web sitesi sahiplerine çok önemli ipuçları veriyor.

Bu önemli istatistiklerin en önemlileri aşağıdaki gibidir;

  • Dünya genelinde internet kullanıcılarının yarısı, sürekli donan, kilitlenen ve hatalar veren web siteleriyle karşı karşıya kalıyor.
  • Mobil kullanımda, ortalama 10 siteden yedisi yavaş sayfa yüklemesi yüzünden ziyaretçileri olumsuz etkiliyor.
  • Bir e-ticaret sitesinde, yükleme süresinin her 1 saniye gecikmesi satışların %7 azalmasıyla sonuçlanıyor.
  • E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan kişilerde, web sitesinin performansından memnun kalmadıysa %80 oranında tekrar alışveriş yapma oranlarında düşüş gözlemleniyor.
  • Web sitesi ziyaretçilerinin her onundan dördü, sayfa yükleme süresi 3 saniyeden fazla sürerse o web sitesinden hemen çıkıyor.
  • 4 saniyelik bir sayfa gecikmesi web sitesinin genel trafiğinde %25 oranında azalmaya neden oluyor.
  • Eğer web sitesinin performansı ziyaretçiye olumsuz bir etki bırakmadığı durumlarda ise marka sadakatinin oluşmasına yardımcı olduğu gözlemlenmektedir.

Bu istatistikler bize sayfa yükleme performansının ne kadar önemli olduğunu fazlasıyla gösteriyor. Özetle anlaşılabilir ki, web sitesi ziyaretçileri sayfa yükleme performansı yavaş olan sitelere karşı son derece sabırsız.

Bu istatistikler Google tarafından da çok önemseniyor. O yüzden SEO olarak bilinen arama motoru optimizasyonu konusunun en başında gelen maddelerden birisi de doğal olarak sayfa yükleme performansıdır. Yavaş çalışan bir siteyi Google düşük puanlayacaktır ve arama sonuçlarında çok gerilerde gösterecektir.